poniedziałek, 7 grudnia 2015

,,Zdrowo się odżywiamy i Andrzejki
 wesoło spędzamy”

  Dnia 27 listopada 2015 r. w klasie I c odbyła się uroczystość z okazji zbliżających się Andrzejek.
  Aby mieć siłę i energię do tańca i wróżb uczniowie samodzielnie przygotowali sobie zdrowy posiłek włączając się tym samym do akcji ,,Śniadanie Daje Moc". Celem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej zdrowego żywienia i roli II śniadania.
              Zdrowe produkty przygotowali Rodzice, którym serdecznie dziękujemy.
                                                                                                              wych. Zofia Foksa







,,Śniadanie w klasie”

W ramach programu ,, ŚNIADANIE DAJE MOC”   6 listopada  klasa III ,,a” obchodziła Dzień Śniadania. W związku z tym przygotowaliśmy  wielkie śniadanie.  Uczniowie wykonali pyszne kanapki, sałatki owocowe, pożywny twarożek, kakao. Następnie wspólnie smakowaliśmy przyrządzone smakołyki.   
 Wszystkie te działania miały na celu propagowanie zdrowego sposobu odżywiania, a w szczególności ważnej roli jaką spełnia śniadanie. Dzieci wiedzą, iż śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię na cały dzień. Tak do nauki jak i do zabawy. A więc:
                                                     PAMIĘTAJ O ŚNIADANIU!












                                                 Wych. Magdalena Kolano
,, DZIEŃ ŚNIADANIA”
Dnia 6.11.2015 r. kl. I d wzięła udział w akcji ,,Śniadanie daje moc”. Dzieci samodzielnie przygotowały II śniadanie w szkole z przyniesionych z domu produktów. Kanapki samodzielnie przygotowane smakowały wszystkim.

                                                                  Wych. Wiesława Drzyzga




„WIELKIE ŚNIADANIE”
Dnia 06.11.2015 roku  w  klasie II ,,c” gościliśmy pielęgniarkę szkolną panią Jolantę Brandt, która przeprowadziła ważną pogadankę na temat „Śniadanie dla zdrowia. Talerz zdrowia”. Zajęcia prowadzono metodą warsztatową na podstawie „ Programu  Edukacyjnego pod  hasłem „Śniadanie daje moc”. Uczestniczyło w nich 19 uczniów. Podczas zajęć realizowano następujące zagadnienia:
-,,Co to jest zdrowie?”
-,,Od czego zależy nasze zdrowie?”
  Szczególną uwagę zwrócono na ,, zdrowe odżywianie się”, które ma istotny wpływ na styl życia. Głównym aspektem zajęć było motto życiowe :,,Trzymaj formę !” Uświadomiono uczniom , że aktywność fizyczna to podstawa , na którą  składa się TALERZ ZDROWIA ,czyli spożywanie określonej ilości dziennego zapotrzebowania  produktów zbożowych, białkowych, mlecznych, tłuszczów, warzyw i owoców oraz płynów ( około 2 litry) w formie 5 porcji – posiłków dnia.  Uczniowie tworzyli w grupach hasła o właściwym żywieniu, wypisywali produkty bogate w witaminy i sole mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Następnie uczniowie uzupełniali karty pracy zdobytymi informacjami oraz kolorowali tylko te produkty,  które należy spożywać, aby być zdrowym. Przerywnikiem były zabawy ruchowe. W kolejnej części zajęć odbyły się zajęcia praktyczne, które polegały na wykonaniu  z owoców krajowych i egzotycznych pomysłowych szaszłyków owocowych. Uczniowie pracowali przy stolikach indywidualnie w sposób higieniczny i z zachowaniem szczególnej ostrożności podczas korzystania z noża i innych przyborów kuchennych. Wykonane prace kulinarne okazały się bardzo pomysłowe i estetyczne. Dokonano  własnych prezentacji oraz degustacji i oceny każdej pracy.
 Po efektywnej pracy uczniowie przystąpili do konsumowania swoich owocowych szaszłyków. Zajęcia zakończono wykonaniem prac plastycznych,  pt. ,,Talerz zdrowia”, „Piramida żywności”, „Owocowe szaszłyki”. Po wykonaniu prac i wywieszeniu rysunków dokonano podsumowania zajęć i wyciągnięto następujące wnioski: „Owoce i warzywa to zdrowie i uroda”. Poprzez ciekawe zajęcia warsztatowe uczniowie uporządkowali i poszerzyli informacje na temat zdrowia.
                                                                                                 Opracowała: Dorota  Janowicz